De strenge winterse temperaturen zijn dan ook van essentieel belang om de suikerconcentratie te bereiken die de Frimas nodig heeft.
De Frimas wordt volgens bijna vergeten methoden gemaakt van oude appelsoorten die van nature heel sterk zijn. Ze worden met de hand geplukt in de boomgaarden van de boerderij Magerotte te Nassogne en in Ardense familieboomgaarden.
De vruchten, die de hele winter op de velden worden bewaard, komen tot rijpheid en bevriezen dan onder invloed van de rijm (‘frimas’ in het Frans).
Door de zachte temperaturen in de lente komt het vocht vrij.
De wezenlijke eigenschappen van de appelen komen mee naar buiten tijdens de persing en vervolgens krijgt het sap van onze keldermeester 12 tot 15 maanden de tijd om bij lage temperatuur te gisten.
Tijdens deze lange periode komt niet alleen de complexiteit van het product optimaal tot uiting, maar komt ook een uitzonderlijke stabiliteit tot stand.
Voor één fles Frimas d’Ardenne zijn tachtig tot honderd appelen nodig.
De vruchtendrank die op deze manier wordt verkregen, blijft lang goed. Hij valt bijzonder goed in de smaak als hij koud wordt opgediend als aperitief, bij ganzenlever, blauwe kaas en desserts of op zich als afsluiter van een uitstekende maaltijd.