FR NL

De kunst om de « Frimas d'Ardenne » op academische wijze te degusteren

Eerst en vooral is er het glas.

Het ideale glas voor een perfecte degustatie is het « copita glass ».

Giet een kleine hoeveelheid van de Frimas d'Ardenne in het copita glas en maak er, met de vloeistof in, een draaiende beweging mee.

Hij moet het glas tot aan de rand schoonmaken.

 

Daarna giet u de inhoud van het glas in de gootsteen en draait het ondersteboven.

Dan ziet u hoe de Frimas d'Ardenne goed de binnenkant bedekt.

De inhoud van het glas weggieten is noodzakelijk voor de degustatie want zo bent u zeker dat er geen andere aroma's meer op de bodem van het glas zijn achtergebleven.

 

Schenk u opnieuw een glaasje in.

De ideale serveertemperatuur is 11°.

Nog iets heel belangrijk : u mag het glas niet in uw handpalm houden want uw hand verwarmt het.

Neem het glas vast bij de voet, maak er een draaiende beweging mee, breng het vervolgens naar uw rechter neusgat, ruik en zeg « hallo ». Ruik nu met uw linker neusgat en vraag « hoe gaat het met u ? ». Tenslotte ruikt u met de volledige neus en zegt « best goed, dank u wel ».

 

Maar neem vooral uw tijd !

Hetzelfde geldt wanneer u drinkt : slik de Frimas d'Ardenne niet in één keer door maar houdt dit brouwsel zo lang mogelijk in de mond.

Vergeet niet dat het hier gaat om een Frimas d'Ardenne van enkele jaren oud.

U houdt de Frimas gedurende minstens 10 seconden in de mond en laat hem voortdurend  ronddraaien.

Op dat moment begint hij zich te openen.

Er gebeurt in feite hetzelfde wanneer u eet. U slikt ook niet alles in één keer door maar u kauwt om de aroma's eruit te halen. Dat geldt ook voor de Frimas d'Ardenne.

Doe ook geen ijsblokjes in uw Frimas d'Ardenne want dat vervalst de smaken.

Er waren vele maanden inzet nodig om deze Frimas te produceren en u zou hem bevriezen ?

Tijdens deze lange maanden werd de Frimas d'Ardenne in vaten te rusten gelegd, maar niet in om het even welke vaten : eikenhouten vaten uit normandische bossen die gedurende vele jaren met Calvados werden gevuld.

Als wij de vaten gaan halen laten wij er voor de reis 5 liter Calvados in. Bij aankomst worden de vaten geleegd maar de houtvezels blijven doordrongen met 10% van de Calvados.

 

Maar dat is nog niet alles.

Wanneer u thuiskomt en u een douche neemt en van kleding verandert om u beter te voelen, zo gaat het er ook aan toe met de Frimas d'Ardenne. Hij wordt eerst door ons in perfect normandisch eikenhout ingepakt en daarna gaan we naar Corsica kastanjevaten halen om daarin de Frimas gedurende 8-9 maanden te laten verouderen en zich te laten doordringen van de houtaroma's. En dat geeft hem een nieuwe dimensie. Bij het degusteren van de Frimas d'Ardenne moet je op zoek gaan naar de topnoten. Bij Chanel nr. 5, ruikt u de jasmijn als topnoot. Bij de Frimas d'Ardenne zijn de topnoten : groene appel, abrikoos, vijg en karamel. Dus om de nectar van onze winterappels ten volle te waarderen giet u een kleine hoeveelheid in het glas, maakt het schoon en giet de inhoud weg.

 

Neem nu het glas vast bij de voet, schenk er de Frimas in en maak er een draaiende beweging mee, « hallo », « hoe gaat het met u ? », « best goed, dank u wel ! ».

Neem uw tijd, laat de aroma's naar boven komen, identificeer de topnoten, het is zeer zoet.

De eerste slok is altijd belangrijk maar het is vooral de tweede die de aroma's naar boven brengt. Laat  de drank via de bovenkant, de onderkant en het midden van de tong afdalen...

Deze Frimas kan van een eenvoudig diner een feestmaal maken. Het is absoluut sensationeel of u hem nu combineert met een foie gras, een bleu d'Auvergne of een dessert ! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seule la consommation modérée de notre Frimas d’Ardenne permet de l’apprécier pleinement